Számla és garancia

Az első és legfontosabb, hogy csak olyan vállalkozással készítessen síremléket, amely számlát tud adni a síremlék készítéséről, és valós garanciát vállal! Számla és a garancia vállalás hiányában, probléma esetén nem lehetséges a garanciális feltételeket érvényesíteni.

Napjainkban műkőből és márványból már alig készülnek sírkövek, mivel időt állóságuk és tisztíthatóságuk jóval elmarad a gránitból készült síremlékektől.

Anyag tulajdonságok

A második legfontosabb szempont, hogy gránit sírkő vásárlása során törekedni kell arra, hogy a síremlék lehetőleg ne 2 centiméter vastagságú anyagból legyen megépítve, mert abban az esetben ahhoz, hogy a síremlék stabilan álljon, a belsejét be kell önteni betonnal.

Mivel a két anyagnak nem azonos a hő tágulása, ezért az esetek többségében az idő múlásával a gránit burkolat elreped, eltörik és ez a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhat. Például, ha egy temetés miatt meg kell bontani a sírkövet, nehéz úgy visszaépíteni, hogy minden darab visszailleszkedjen a régi helyére és esztétikailag sem szép. Az előzőekben leírtak alapján minimum 3 cm anyagvastagságú gránitból érdemes síremléket állítatni, de a szegély esetében az 5 cm-es anyagvastagság a legideálisabb a stabilitás és az élettartam szempontjából.

Fejkő csapolás

A harmadik legfontosabb dolog síremlékállítás során a biztonságos fejkő rögzítés, a megfelelő csapolás. A síremlék fejkövét és a fejkő lépcsőt különböző kötő anyagokkal össze kell csapolni. Ez lehet beton acél, menetes szár, rozsdamentes dűbel. Ez nem jelenti azt, hogy a síremlék fejköve soha nem fog leborulni, mert külső erőhatásra így is ledőlhet, de normál esetben, megfelelően elvégzett csapolás esetén a fejkő borulás esélye minimális, és az veszélyeztetheti a temető látogatók biztonságát és a környező sírkövek épségét. A csapolás esetén biztonsági szempontból elvárás, hogy a csap mérete a fejkő átmérőjének több mint a felét meghaladó hosszúságú legyen.

Végül az utolsó jó tanács a síremlék állítás során:

Amennyiben a síremlék állítása során folyamatos szegélyalap (járda) készül, akkor minden esetben alkalmazkodni kell a helyszín terepviszonyaihoz, ami azt jelenti, hogy igazodni kell a szomszédos sírhelyek és az uralkodó szintek magasságához, azaz a járda nem emelkedhet ki a terep szint magasságától 2 centiméternél magasabbra, mivel a járda a sír stabilitását szolgálja, nem pedig a magasítását.

A fentiekre hivatkozva, ezúton szeretnénk felhívni a temető látogatók figyelmét, hogy a síremlékek fejkövébe ne kapaszkodjanak, illetve ne próbálják mozgatni és a gyerekeket ne engedjék a sírköveken játszani, mert az élet- és balesetveszélyes!