Mikor lehet sírkövet felállítani temetés után?

Akár már azonnal.

Milyen anyagot válasszak sírkőnek?

Ár szempontjából a műkő sírkő a leginkább kedvező, érdemes tudni, hogy ezek a sírkövek öntött anyaguk lévén rövidebb élettartamúak, mint a természetes anyagok.

Természetes anyagokat kedvelőknek valamint az egyedi formát igénylő embereknek a gránit sírkövet ajánljuk.
A gránit vulkanikus eredetű anyag a világ számos pontján találhatók bányák, ahol különböző keménységű és színű gránit anyagok találhatóak. Rendkívül sok színben alakultak ki, nagy szilárdságú kemény anyag, számos területen használatos e tulajdonságai miatt, külső téren ellenáll az időjárás viszontagságainak, fagyálló fényét hosszan megtartja.

gránit
gránit

Előnye

 • hosszú élettartam
 • nagy színválaszték
 • időjárásnak ellenáll
 • jól megmunkálható, faragható
 • könnyen tisztítható
 • ár-érték aránya kiváló

Hátránya

 • a fekete anyag hőtűrő képessége gyengébb
márvány
márvány

Előnye

 • hosszú élettartam
 • világos, esztétikus szín
 • könnyen megmunkálható

Hátránya

 • felülete gyorsan mattul
 • mohásodik
 • könnyen szennyeződik
 • tisztítása körülményes
műkő
műkő

Előnye

 • alacsonyabb ár

Hátránya

 • rövidebb élettartam
 • mohásodik, elszíneződik
 • nem tisztítható
 • könnyen reped
 • nem fagyálló

Milyen színű követ válasszak?

Míg korábban többnyire a fekete, fehér és szürke színű anyagok voltak megtalálhatók, napjainkban a színpaletta számos árnyalatából választhatunk. A kövek között találhatunk világos vagy sötét tónusút, homogén szemcseszerkezetűt, "pöttyös”, "foltos”, a természet alkotta egyedi rajzolatú anyagot melyek közül ízlésvilágunk szerint választhatunk.
Az anyagkiválasztás igen fontos, hiszen ez egy hosszútávú döntés, ezért érdemes néhány dolgot átgondolni.

A világos kövek előnye, hogy a por kevésbé látszik a felületen.

A színes köveknél szintén előny lehet, hogy bizonyos szennyeződések, kevésbé látszanak a felületükön, ezáltal könnyebben tisztán tarthatók. Hátrányuk, hogy természetes anyagok lévén, később nehezen vagy nem pótolhatók, változtatható a sírkő egyes elemei.

A sötét színű homogén kövek előnye, hogy mindig időtálló nem megy ki a divatból. További előnye a homogén anyagoknak, hogy később változtatás esetén pótolhatók.

Milyen sírkövet válasszak? Nyitottat, vagy zártat?

Ha ritkábban látogatjuk a temetőt, érdemes zárt sírkövet választani. Így elkerülhetjük a gyomok kinövését. Ami egyrészt kellemetlen látvány, másrészt a sírkő anyagában kárt okozhat.

Ha szeretnénk a sírhelyre növényeket ültetni, kérhetünk különböző formájú lyuk kialakítást, vagy választhatunk nyitott sírkövet. A lyuk kivágásnál figyelembe kell venni a sírkő méretét, kivitelezését, és a lyuk megfelelő elhelyezését. Nem célszerű a sírkő olyan részére kérni olyan lyukkialakítást, amit nehezen érünk el, mert így megnehezítjük a gondozását. Érdemes figyelembe venni az anyagvastagságát, figyelni kell a lyuk megfelelő méretére, és a beültetésre kerülő növények egyedi igényeire. Nem célszerű bokrosodó nagyra növő növényeket beültetni mivel azok gyökere a sírkövet szétnyomhatja, a fedőlapot szétrepesztheti.

Milyen fejkövet válasszak?

Olyat célszerű választani, amelyeken nagy az írásfelület. Ezen szép nagy karakteres betűt lehet elhelyezni, illetve a későbbiekben biztosítja a kiegészítés lehetőségét.

Milyen mécsestartót és vázát válasszak?

Elsősorban a sírkő anyagához és a feliratához illő mécses tartót illetve vázát javasoljuk. Ha félünk a temetői lopásoktól a műkő, márvány, gránit anyagból készült termékeket javasoljuk, védelmet nyújthat, ha a vázába monogramot vésetünk.

Ha a sírkő A váza, mécsestartó készülhet
műkú sírkő műkő emlékkel műkőből, bronzból
műkő sírkő gránit lappal, vagy gránik emlékkel műkőből, gránitból, bronzból
műkő sírkő márványlappal, vagy márvány emlékkel műkőből, márványból, bronzból
gránit sírkő gránit emlékkel gránitból, bronzból

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a váza választásnál?

A sírkövön elhelyezett álló vázákban a nyári meleg hatására a víz megmelegszik. Ezért javasoljuk a váza betétekhez hasonló osztott tetővel rendelkező süllyesztett műanyag vázát mely több szempontból praktikus. Hosszú ideig hűvös marad a víz benne, így az elhelyezett virágok tartósabbak. Kevésbé takarja az emlékrészt, hátránya, viszont ha ritkán járunk a temetőbe az elhervadó virágok közvetlenül a sírkőre hajolhatnak, és a sírkő anyagában elszíneződést okozhatnak. Ezért választásunknál érdemes mérlegelni milyen gyakran látogatjuk a sírhelyet.

Vésett betű vagy bronz betű?

A homokfúvás során a betűket számítógépes tervezést követően a gránitba véssük, a megrendelők kérésének megfelelően - arany, ezüst, fekete - színre festjük.

Előnye, hogy széles választékban, egyedi feliratokat is készülhetnek a megrendelő igénye szerint.

Klasszikus és időtálló lehetőségét a bronz betűk kínálják, melyek széles választékban állnak az ügyfeleink rendelkezésére.

Porcelán kép, vagy gravírozás?

Mire van szükség a kép elkészítéséhez? Elsősorban egy nagy felbontású fényképre, ha nem áll rendelkezésre a porcelán kép a hozott fotóval megegyező minőségben készíthető el. Gravírozáshoz jó minőségű fényképre van szükség.

Miért jó a kör alakú lyukkivágás a fedlapon?

Ha a sírkövön kör alakú lyukkivágást kérünk, a lyukba bele helyezhetünk peremmel rendelkező cserepet. Így kevesebb földre van szükség a növény beültetéshez. A cserépbe az évszaknak megfelelően különböző virághagymákat helyezhetünk, esetleg több azonos méretű cserép megvásárlása esetén könnyedén cserélhetjük, ezáltal díszítve sírunkat. Célszerű apró növésű növényeket ültetni a cserépbe, mivel azok nem takarják el a sírkő feliratát, lehulló leveleik a cserépben maradnak, így megelőzhető a sírkő esetleges elszíneződése.

Miért érdemes a síremléket zúzottkővel körbe szórni, murvázni?

Ha a sírkő járókerete köré zúzott követ szórunk (többféle színben), csökkenthetjük a gyomok kinövését, esős időben a lehulló csapadék nem veri fel a port a sírkő oldalára így könnyebb tisztán tartani. Érdemes figyelni a kövek szórásánál a sírkövek között távolság betartására. Hasznos lehet fóliát helyezni a kövek alá így nagyobb mértékben csökkenthető a gyomnövények kinövése.

Mitől süllyedhet meg a síremlék, ha bontható a szerkezete?

A sírkő alapjai a szűzföldre vannak elhelyezve, amire kerül az áthidaló járdaszegély. Így a felépítmény nem a mozgatott földre van építve. Amennyiben az alapozás igényli, az alap négy sarkát megkell erősíteni plusz betonozással. Sajnálatos módon, ha az ásatlan föld megmozdul, akár évtizedekkel később is, a síremlék megbillenhet.

Az elkészült sírkövön később lehetséges-e változtatni?

Gyakran előfordul, hogy a síremlék megrendelésekor nyitott sírkő megoldást választanak, később azonban szeretnék lefedetni. Ez a változtatás technikailag természetes megoldható azonban fontos tudni, hogy ilyen esetben természetes anyagok lévén a kő színe, tónusa, erezete eltérhet a korábban felállított sírkőtől, ugyanez érvényes a később felhelyezésre került vázára, mécsestartóra.

Megoldás lehet, ha megrendeléskor fedlapot is készítettünk, bár fontos tudni, hogy ha nem azonos időjárási körülmények érik az anyagot a korrodáció miatt az anyag tónusa várhatóan el fog térni a későbbi felhelyezéskor.

Milyen fugát használnak a síremlékek összeállításánál?

Többnyire szilikont, amely átveszi a kő színét.

A márvány síremlékeknél szükség esetén fehéret.
A fuga rugalmas: a nagy hőingadozás miatt a kövek tágulnak és összehúzódnak egymáshoz képest (dilatáció).

Hogyan gondozzuk a sírkövet?

A sírkő környékét igyekezzünk rendben tartani, érdemes gyomtalanítani a fákról lehulló leveleket összesöpörni és a szeméttárolóban elhelyezni, ezzel egyrészt sírkövünket óvjuk meg, másrészt önmagunkat az esetleges kellemetlenségtől, bosszúságtól (a falevélből kiváló csersav elszínezheti sírkövünket). Ugyanezen megfontolásból érdemes a koszorúk alá nejlont helyezni. Figyeljünk a sírkő tetején elhelyezett mécsesekre, mivel a viasz kifolyás foltokat hagyhat a sírkő felületén. A mécsesek elhelyezésénél figyeljünk a környezetében lévő más éghető anyagokra is, például száraz díszes koszorúk, kigyulladás esetén maradandó károk keletkezhetnek a sírkő anyagában. Időnként érdemes a sírkövet lemosni, vegyük figyelembe azonban sírkövünk anyagát, mivel a savas tisztítószerek megmarhatják a műkő felületét. Tisztításra leginkább alkalmas szereket Sirköves Irodánkban lehet kapni, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő tisztítószer kiválasztásában.

Téli időszakban a szétfagyás elkerülése érdekében vegyük ki a vázából a váza betétet, takarjuk le nejlon fóliával a vázákat és erősen rögzítsük. Hasznos lehet a váza oldalán kialakított lyuk bár a nejlonnal való letakarást ebben az esetben is javasoljuk. Mennyi időt bír az arany betű?

Mennyi időt bír az arany betű?

Az aranyozott feliratok a sírköveken körülbelül 15 évig maradnak fent.

Mennyi időt bír a relief betű?

A relief betűket belevéssük a gránitba, így azok örök életűek.

Mennyi időre és mire jár jótállás?

Minden új sírkőtermékre és az általa készített alap süllyedésére, összeállítására 2 év jótállást biztosítunk, amely a számlával és sírkő megrendelővel együtt érvényesíthető.